Vrste kredita u Hrvatskoj

Vrste kredita u Hrvatskoj

Kako se izračunava kreditna sposobnost za vrste kredita u Hrvatskoj

Ne postoji glavni “sustav” ocjenjivanja kredita koji prati sve od rođenja i prati ih tijekom cijelog života kao u Sjedinjenim Državama. Vaša kreditna sposobnost temelji se samo na vašem prihodu i dugovima u trenutku prijave. Kreditna sposobnost izračunava se od slučaja do slučaja ovisno za koje vrste kredita u Hrvatskoj je specizirana. Svaka banka procjenjuje potencijalne kreditne klijente prema vlastitim zaslugama u trenutku podnošenja zahtjeva koristeći vlastiti skup kriterija. Svaka hrvatska banka ima svoje uvjete i zahtjeve. Na ove uvjete ne utječe vrsta kreditnog proizvoda, već vaša sposobnost da ga vratite. Da bi zajmodavac mogao izračunati kreditnu sposobnost, pojedinci moraju banci dostaviti određenu dokumentaciju. Svaka banka ima svoj popis dokumentacije koja je potrebna prilikom razmatranja vašeg zahtjeva za kreditnom linijom i razmatranja hoće li vam biti odobreni brzi krediti. Nakon što se ova dokumentacija dostavi banci, banka može donijeti odluku o vašoj kreditnoj sposobnosti. Za izračunavanje kreditne sposobnosti potencijalnih klijenata hrvatske banke obično koriste sljedeće podatke: iznos redovitih mjesečnih dohodaka (dohodak od plaće), iznos dodatne zarade (prihod koji nije plaćen), iznos štednje i udjeli u investicijskim fondovima, postojeće kreditne obveze, tj. Iznos tekuće zaduženosti, tekuća stanja zajma, dugovi na kreditnim karticama, prekoračenja po tekućem računu, status zaposlenosti, dokaz o zaposlenju (osim dokaza o isplati plaće), broj uzdržavanih članova, tj. članova kućanstva uzdržavanih u okviru ovog prihoda, bračni status, potencijalne obveze jamaca (supotpisnik). Na temelju kojih se dobiva dopuštenje ili odbijenica za stanja, kao što su brzi krediti, ovisno o tome što odabirete u odnosu na ponuđene vrste kredita u Hrvatskoj.

Ponuđene vrste kredita u Hrvatskoj ako ste stranac

Da biste dobili odobrenje za kredit, koji ste odabrali u odnosu na ponuđene vrste kredita u Hrvatskoj, od određene banke, obično je obvezno imati osobu koja se zove “jamac platac” (jamac-platiša). U SAD-u se to naziva supotpisnikom. Jamac je dužan platiti vaše neplaćene obveze po zajmu u slučaju da to niste u mogućnosti. Ova je uloga vrlo rizična, jer jamac može itekako biti odgovoran za dug ako primarni dio zajma ne podmiri. Hrvati obično imaju jamstvo člana obitelji. Ako prihvatite ulogu jamca, imajte na umu da banku nije briga tko će platiti dug. Banka je usredotočena na podmirivanje duga temeljem sporazuma, bez obzira na to tko će ih otplatiti – dužnik ili jamac.

Kako banke postupaju sa strancima koji žele kredit? U pravilu, većina hrvatskih banaka radije odobrava vrste kredita u Hrvatskoj, strancima koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. Pod stalnim prebivalištem mislimo da ste ovdje najmanje pet godina s prijavom na privremeni boravak i da vam je odobren stalni boravak. Sve ovisi o vrsti kredita koji tražite. Kreditne kartice je lakše dobiti kao stranac, a hipoteke puno teže. Za velike kreditne linije, poput hipotekarnog zajma, hrvatske banke žele vidjeti da redovno primate prihode na svoj hrvatski bankovni račun. Neke će banke strancima odobriti kredit ako na svoj hrvatski bankovni račun mjesečno primaju strani dohodak najmanje 1 godinu. Neke će banke imati posla samo s hrvatskim i državljanima EU. Neke se banke uopće neće baviti hipotekom sa strancima. Sve ovisi o banci. Prema iskustvima, strancima su najprikladnije banke u vlasništvu tvrtki izvan Hrvatske poput Wustenrota, Erstea i Raiffeisena.

Aktualne vrste kredita u Hrvatskoj

Neke vrste kredita u Hrvatskoj, ovisno o iznosu kredita za koji se traži, često zahtijevaju dodatne instrumente osiguranja, pa je prilikom razmatranja odluke o uzimanju kredita važno uzeti u obzir sve zahtjeve i troškove povezane s odobravanjem kredita. Kredit, kao što je, na primjer, naknada za zahtjev za kredit, procjena pokretne ili nepokretne imovine dane kao instrumenti osiguranja, police osiguranja, troškovi javnog bilježnika itd. Stoga je prije donošenja odluke o uzimanju neke vrste kredita u Hrvatskoj, potrebno prikupiti i proučiti sve podatke vezane uz relevantnu vrstu zajma, raspitati se kod što većeg broja kreditnih institucija o uvjetima i odredbama koje nude i na osnovu prikupljenih podataka procijeniti koja je ponuda najpovoljnija za vas, imajući u vidu vašu vlastita očekivanja i mogućnosti. Tradicija kredita i zajmova seže daleko u povijest ljudske civilizacije. Međutim, život na dugovima nikada u povijesti života nije bio prisutniji nego danas. Različiti socijalni aranžmani stvorili su ekonomske uvjete pod kojima je pristup zaduživanju bio puno teži i zajmovima se pristupilo s puno više opreza. Tijekom kreditne ekspanzije, kada cijele ekonomije funkcioniraju zahvaljujući zaduživanju, sve se može kupiti na kredit, dok napredak u financijskom sustavu potrošačima omogućuje lagan pristup gotovini u svakom trenutku. U takvim okolnostima u kojima se potiče visoka razina potrošnje, mora se primijeniti visok stupanj samokontrole kako bi se osnovni životni troškovi razlikovali od dodatnih vrijednosti koje nisu potrebne, ali čine život ugodnijim.