Top 5 stvari za početak organizacije vjenčanja

Top 5 stvari za početak organizacije vjenčanja

Organizacija vjenčanja nimalo nije laka, a pogotovo za jednu mladenku. Toliko toga mora se obaviti, pripremiti, isplanirati, dogovoriti, a sve je manje vremena. Iako se većini mladenaca dosta nakupi stresa kroz tih par mjeseci planiranja, to ne mora biti slučaj kod svakoga. Kako biste izbjegli barem dio onog velikog stresa donosimo par smjernica od kuda početi i što prvo riješiti.

Sala za svadbe – prvo što morate je odlučiti u kojem mjesecu biste se željeli vjenčati. Odredite barem mjesec s kojim ćete se oboje složiti. Sakupite par brošura za sale, pogledajte zajedno što koja sala nudi, koliki ima kapacitet za goste, gdje se točno nalazi, naravno, velika je stavka i sama cijena sale i što uz tu cijenu ide. Vrlo je bitno otići što prije u obilazak sala jer u današnje vrijeme su neke sale rezervirane i godinu dana unaprijed. Ako ste iz nekog određenog grada pa morate putovati u drugi, pripazite i na vrijeme koje ćete potrošiti na vožnju. Riješite se te velike brige, čim dogovorite datum, krenite u pronalazak sale za vjenčanje. Želite li npr. vjenčanje u Zagrebu (catering), ali da nije centar grada ili neko prenapučeno mjesto, odaberite one sale koje se nalaze malo izvan grada, mjesto gdje ćete imati mir, dovoljno mjesta za parkiranje, a takve sale su obično i nešto povoljnije.

Glazba – ovo je još jedna stavka koja bi se trebala obaviti što prije. Imate li neki poseba bend koji želite na svojoj svadbi bolje vam je da se požurite. Bendovi i tamburaši znaju također biti bukirani godinu dana unaprijed za svadbe, ako ne i prije, pogotovo ako su poznatiji među bendovima za svadbu u vašem kraju. Razmislite dobro kakvu vrstu muzike želite i krenite od tuda.

Fotograf – ista stvar kao i sa prethodne dvije stavke, potražite ga što prije. Obično je uvijek dobro pitati okolo oženjene prijatelje za fotografa, preporuke su u ovom slučaju najbolje. Kada dobijete par preporuka, onda znate da je fotograf na prijašnjoj svadbi obavio dobar posao. Nakon toga ostaje vam samo izbor zbog cijene. Pozivnice – riješite i tu sitnicu. Vjerojatno već znate kako bi one trebale izgledati, pogotovo mladenke, sada samo treba pogledati uzorke i to je to. Pozivnice obično idu u bojama same svadbe, ovisno o tome koju će boju izabrati sami mladenci. Kada pozivnice budu gotove, krenite u pozivanje, nemojte čekati. Dobro je pozvati svoje goste što ranije jer kada krene cijela strka oko sitnih stvari i planiranja, nećete stići ići u goste i nositi pozivnice. Zato se dobro organizirajte.

Vjenčanica i odijelo – mladenke ionako jedva čekaju izabrati svoju haljinu iz snova, ali za njih to nije nimalo lak posao. Pozovite svoju kumu, mamu, buduću svekrvu ili koga želite uza sebe i krenite u isprobavanje vjenčanica. Ako treba, probajte sve modele krojeva i što više vjenčanica kako biste našli onu pravu. Ono što je najbolje, imate za to vremena i nećete se žuriti niti donositi odluke na brzinu. Što se tiče odijela, muškarcima je to ipak malo lakše. Ovdje može biti prisutna i sama mladenka i pomoći svom budućem mužu u pronalasku idealnog odijela.

Planiranje vjenčanja ovisi o vremenu kojeg imate do same svadbe. Ako planirate svadbu u samo dva, tri mjeseca onda ćete morati uzeti i pomoć drugih kako biste sve stigli sa što manje stresa. Imate li vremena čak godinu dana unaprijed ili više, za vas neće biti stresa, stavite sve na papir, od prve do posljednje stavke što sve morate napraviti, stavite čak ako treba i datume kada te stavke trebaju biti riješenje, vidjet ćete kako ćete sve s lakoćom rješavati, a datum vašeg najsretnijeg dana iščekivati ćete s radošću, veseljem i sa samo onim pozitivnim stresom.