Supružnici – tko su oni?

 Supružnici - tko su oni?

Svaka uloga u našem društvu uz sebe nosi određena pravila ponašanja, normu kolju bismo trebali zadovoljiti. Onog trenutka kada izgovorimo sudbonosno da, gubimo svoj identitet, više nemamo svoje ime. Imamo, ali suprug i supruga, bili mi toga svjesni ili ne, tako je.

Na taj način se mijenjaju i životne navike, više se ne pita želimo li nešto napraviti, nego, jednostavno moramo to napraviti, jer tada imamo obavezu prema partneru. Logično je da ćemo u brojnim životnim situacijama razmišljati o potrebama drugih ljudi, pogotovo ako su nam bliski. Logično je da želimo podržati svoje supružnike, ali ta bi namjera trebala proizaći iz onoga što mi kao osobe želimo, a ne zato da ispunimo neku obavezu supružnika. Lijepo je ako želimo svojoj supruzi, suprugu biti pratnja ne nekoj večeri, ali ako ne želimo, a svejedno odemo jer to shvaćamo kao bračnu dužnost, postoji velika vjerojatnost da će se takvi događaji nagomilati i da će taj identitet supruge, supruga preuzeti našu osobnost. S vremenom ćemo izgubiti svoje mišljenje i početi razmišljati samo kao suprug, supruga, a što znači da će iz braka nestati osobe koje su se vjenčale, postat će suprug i supruga. Više nećemo razmišljati što bi Ja učinio, učinila, nego što bi kao supružnici trebali učiniti, a tako ni jedan brak ne može biti sretan.

Ako znamo tko smo, ako u brak ulazimo s osobom s kojom možemo biti svoji, ovakve situacije onda možemo svesti na minimum. I dalje će ih biti, ali će nam stvarati minimalne zanemarive probleme. Trebali bi pokušati otkriti što nas stvarno usrećuje, u čemu istinski uživamo, u čemu se osjećamo svoji i ispunjeni. Umjesto da se pitamo što bi kao supruga, suprug trebali učiniti, pitajmo se što bi trebali učiniti kao ljubitelji iskrenosti?