Što je to romansa?

 Što je to romansa?

Ako se sve razvija kako treba, privlačnost će se razviti u romansu. Ljubavnici žive u posebnom stanju svijesti. Sve u vezi s voljenom osobom naglašeno je i izraženih boja, a sve u vezi sa školom, obitelji, poslom i iskustvom i tome sličnom, blijedi, pretvarajući se u atipično sivilo. Romantična ljubav je psihološko i duhovno iskustvo, a biti zaljubljen, znači razumjeti činjenicu da smo također biološka bića.

Često smatramo da nam je suđeno biti s nekim, čak nam je i ugodno s tom osobom, baš onako kako treba biti. Nakon nekoliko mjeseci uzbudljive veze, vikend putovanja i mirnih večeri ispred kamina, odlučimo se i vjenčati. Razgovaramo o djeci koju ćemo imati, o snovima da zajedno otvorimo restoran i kako ćemo uvijek radije provoditi vrijeme zajedno, nego s nekim drugim. Ovo se zove romansa.

Ključna stvar u vezi s romantičnim stadijem ljubavi, je da je on intenzivnog, ali prolaznog karaktera. Utapanje u partnerovim očima, opsesivno razmišljanje, sanjarenje i tjelesna žudnja, s vremenom prerastaju u nešto drugo. Prazninu u vlastitom biću, ispunjavamo voljenom osobom. Pokušamo li posjedovati samu bit ljubavnika ili ljubavnice i prisvojiti ih kako bismo ispunili prazninu u sebi, naša veza neće prerasti u pravu ljubav. Naravno, o samom paru ovisi u što će se ta romansa u konačnici pretvoriti, ali idući korak u koji prelazi je, borba za moć.