Ljubomora kao znak ljubavi

 Ljubomora kao znak ljubavi

Koliko često smo čuli, moja ljubomora znači samo da mi je stalo do tebe ili to što ne mogu podnijeti druge u tvojoj blizini znači da te volim toliko da te cijelu želim samo za sebe?. Ako naš partner zna, da nas može pridobiti ovakvim izjavama, dat će nam do znanja koliko smo mu bitni. Na taj način skreće našu pozornost sa svoje nesigurnosti koja se očituje ljubomorom i usmjeriti je na nas, koliko smo zapravo važni, dragocjeni i posebni.

Shvaćamo li kako smo u biti nasjeli na foru? Umjesto da shvatimo da u zdravoj vezi nema mjesta za ljubomoru, mi se odjednom osjećamo željenom, posebnom i iznimno vrijednom osobom u očima našeg partnera, a tom osjećaju malo tko može da odoli. Ako ne osjećamo svoju vrijednost, ako sebi nismo posebni, upravo tu nesigurnost u sebe ćemo zatomiti uvjerenjem da nekome drugom jesmo . Čak i kad nije stvarno, to uvjerenje da smo nekome posebno vrijedni stvorit će vrlo stvarne i snažne emocije kojih ćemo se teško odreći. Zato je bitno da razvijemo zdravu ljubav prema sebi, da sebi postanemo vrijedni, kako bi mogli prepoznati ovakav nezdravi odnos.

Moramo zapamtiti da ljubomornoj osobi nije stalo do nas. Koliko god nas ona uvjeravala u to i koliko god je ta ideja prihvaćena, to jednostavno nije istina. Ljubomornoj osobi je stalo samo do nje same. Stalo joj je do očuvanja veze, ali to nema veze sa nama, nego s njom. A stalo joj je jer ne vjeruje da može imati ili zaslužuje bolju vezu, pa se panično boji gubitka postojeće veze, koja joj ipak daje neki osjećaj vrijednosti. Njima nije bitno da imaju zdravu vezu, nego da imaju bilo kakvu vezu.