Kako oprostiti prevaru?

 Kako oprostiti prevaru?

Spašavanje odnosa nakon prevare je težak proces. Nevjera je ono što uništava svaku vezu. Bolno je suočavanje s prevarom. Često je praćeno osjećajem krivice kod preljubnika te osjećajem poniženosti, izgubljenog povjerenja kod prevarene strane.

U slučaju prevare je bitan uzrok prevare. Prevara može biti posljedica pijanstva, avanture ili veza koja duže traje. Bitan je pokazatelj kaje li se preljubnik i što bi napravio kad bi se ponovo našao u istoj situaciji. Potrebna je obostrana želja za spašavanjem veze. Uzmite vremena i odlučite kako dalje prije konačne odluke. Osjećaj povrijeđenosti je razumljiv za prevarenu stranu, ostavite ponos sa strane. Postavite jasne zahtjeve i očekivanja. Ako je potrebno razdvojite se od partnera na određeno vrijeme. Ukoliko ste odlučili oprostiti trebate krenuti ispočetka. Ponovo izgraditi povjerenje. Staru vezu ostaviti sa strane sa svim dobrim i lošim stranama. Radite na sebi i partneru, mijenjate stvari, a pogotovo ono što je uzrokovalo prevaru. Jednom oproštenu prevaru ne treba nikad spominjati.

Oprostiti je teško, a zaboraviti još teže. Nevjera ostavlja duboke tragove, ali nekad se jednostavno dogodi. Svaka nevjera nije razlog za prekid već za promjene. Isključivo o nama ovisi kako ćemo postupiti u kojoj situaciji.